388-390. Finsk midsommarfest med Teerenpeli

För ett tag sedan fick jag frågan via mail om jag ville vara med på denna digitala tillställning. Självklart svarade jag ja på den.

Vi var ett par glada whiskyälskare som slöt upp, däribland Anders ”Beppe” Bergström, Johan ”Whiskynörden” Borgemo, tidigare Allt Om Whisky-stipendiaterna Jonas Gyllenpanzar Stjerna, Frida Birkehede, Annelie Huczkowsky och årets resenärer Johan Blom och Andreas Eliasson.

Förutom att prova whisky fick vi veta en del om destilleriet och det var intressant att få höra både om det men också om hur de brygger öl, firar midsommar i Finland m.m. Kul att höra var att de även lämnar lite öl kvar i glaset (likt man gör med whisky) för att dagen efter känna dofter på en helt annan nivå.

Linan vi provade var Kaski, Mustarinta och en Visitor Centre Special.

Först ut var Kaski. Kaski kommer lite av att svedja d.v.s. bränna ner jordbruksmark för att få mer bördig jord. Doften var lite mild men lätt spritig till en början ihop med en hel del sötma av russin. Därefter kom en liten blommig ton och lite mer av fruktkaka. Som Johan Blom uttryckte det; ”Den är väldigt mild för en sherrylagrad.”

Smaken var även den ganska mild men jag känner definitivt av russinen och lite torkad frukt ihop med den lilla spritigheten i doften. Lite nötighet och kryddighet ihop med lakrits visar sig. En helt ok whisky. Den finns här på systembolaget.se. ABV på 43%.

Whisky nummer två blev Mustarinta och den släpps i Sverige 27e oktober. Denna ligger på 58,5%. Denna är en tredje i en serie och den har slutlagrats 36 månader på 200-liters romfat. Mustarinta är ett smeknamn för björn för enligt sägnen ska man inte nämna björn då man är i skogen för då kommer den.

Här är en mycket sötare doft med inslag av vanilj och citrus. Även lite bär likt svarta vinbär med vingummitoner (alltså vinbär med rejäl dos av extra sötma).

Smaken är riktigt bra. Här finns lite blommig sockersötma (destilleripersonalen nämner houngssötma). Den här gillar jag så den kan det nog bli ett köp av i oktober.

Den tredje och sista var en single cask och det var deras Visitor Center special, alltså egentligen bara för besökare på destilleriet i Lahtis. Även denna en CS på 58,5%. Här hintar doften om att det finns en viss rökighet. Den har mognat på 60-liters Amontillado-fat.

Rökigheten bekräftas senare i provningen. Lite tjära med starka lakritstoner. Här finns lite träighet . De nämner ett godis jag uppfattar som Tervat Leijonaa. Peaten går igenom på ett, enligt mig, mycket behagligt sätt. Lakritsrot är en sak som poppar upp i min gom.

Den är fyra år gammal och jag gillar den verkligen som sagt. Det är verkligen synd att Lahtis ligger långt borta, för den här skulle jag verkligen vilja ha en flaska av hemma.

Stort tack till Martin Tjäder på TOMP som gav mig chansen att vara med här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.