347. Smögen 100 proof

Efter en alldeles för lång dvala är det dags att prova lite nytt. Bloggen har ju dessutom funnits i fem år så lite kul är det allt. Detta är ett sample av semaste från Smögen whisky.

100 proof som är ett gammalt mått vilket härstammar från en tid då man kontrollerade en alkoholstyrka genom att se om det gick att antända spritdränkt krut. Gick det var det 100 proof. Detta mått motsvarar idag en ABV på 57,1%.

Doften är till en början en underbar blandning av både sötma och lite peat. I sötman finner i alla fall jag russin, lite karamell och nougat och en hel del bäriga toner samt en del torkad frukt likt plommon. Efter en timme i glaset tar peaten över mer och mer.

Smaken är även den en blandning av Snögens tydliga rökiga karaktär ihop med både söta katrinplommon, lite mörkare nougat, nästan lite björnbärston och lite blött läder.

Eftersmaken bjuder på en alkoholstyrka som tyvärr lite tar över de söta tonerna men på något sätt förstärker lite av rökigheten. Längre ner i gommen gör sig alkoholen än mer påmind och river till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.